25/9/10

Περιστέρι - Ανατολικά Προάστια - Θραψανό
Περιστέρι: Μικρός ποδηλάτης σε μαθήματα ισορροπίας υπό το βλέμμα του περιστεριού.

"Ανατολικοί": Οι ανατολικοί δήμοι του λεκανοπεδίου ποδηλατούν με φόντο το βουνό του Υμηττού.

Θραψανό (επαρχία Πεδιάδος-Ηράκλειο): Ποδήλατα πάνω σε πυθάρια που κατασκευάζουν ο άφθονοι κεραμίστες της περιοχής.

Ζαρός, Ηράκλειο Κρήτης: Στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαρού, στη νότια και βόρεια πλευρά του ομαλού λόφου νότια από το χωριό Μορόνι βρίσκονται ο Λαβύρινθος και ο μικρός Λαβύρινθος. Πρόκειται για δυο τεχνητά σπήλαια ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας τα οποία και υπήρξαν λατομεία της αρχαίας Γόρτυνας.
Το σπήλαιο του Λαβύρινθου με την είσοδό του στη νότια πλευρά του λόφου αποτελείται από ένα σύνολο τεχνητών στοών οι οποίες δημιουργούν ένα πολύπλοκο δίκτυο διαδρομών συνολικού μήκους 2.500μ. Κατά μήκος των στοών υπάρχει μεγάλος αριθμός λαξευτών θαλάμων με τοίχους και θαλάμους τεράστιων διαστάσεων. Σε πολλές αίθουσες διακρίνονται ίχνη και αναφορές περιηγητών και επισκεπτών από το 15ο αιώνα μ.Χ. Τα διάσπαρτα ίχνη κεραμικής και λύχνων ρωμαϊκής περιόδου βεβαιώνουν με σιγουριά τη χρήση του σπηλαίου από την αρχαιότητα.
Κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής της Κρήτης, ο Λαβύρινθος μετατράπηκε σε αποθήκη πυρομαχικών. Κατά την αποχώρηση τους από το 1945 οι Γερμανοί ανατίναξαν την είσοδο του σπηλαίου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στο σύνολο σχεδόν του σπηλαίου, με καταπτώσεις της οροφής σε πολλά σημεία.
Μετά τον πόλεμο έγινε προσπάθεια διάνοιξης της εισόδου και καθαρισμός του σπηλαίου από τα πυρομαχικά τα οποία δεν απομακρύνθηκαν στο σύνολό τους.
Πολλοί νέοι άνθρωποι από τη γύρω περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αναζήτησης πυρομαχικών.

Μικρός Λαβύρινθος
Ο Μικρός Λαβύρινθος συνολικού βάθους 120 μέτρων, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λόφου, αποτελεί μια μικρογραφία του Λαβύρινθου σε ότι αφορά όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο διαμόρφωσής του. Η απόσταση που χωρίζει τα δυο σπήλαια είναι μικρή, κάτι που ίσως επιβεβαιώνει την παράδοση που λέει ότι ο Μικρός Λαβύρινθος επικοινωνεί με το Λαβύρινθο μέσα από μυστικές στοές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου